For syvende år i træk var Danske Kirkers Råd med på Folkemødet i det økumeniske telt Mellem Himmel & Jord. Her stod vi for både store samfundsdebatter og personlige samtaler om tro. Statsminister Lars Løkke Rasmussen opfordrede i sin åbningstale, at man jo kunne gå ned og høre samtalen ’Kan kirken redde kloden?’. Det var der mange der gjorde. Teltet dannede rammen om et hav af debatter, samtaler og koncerter. Takket være de mange frivillige bornholmere blev der serveret 3000 kopper kaffe og 9000 stykker hjemmelavede kage. Danske Kirkers Råd stod for programmet i teltet på Folkemødets første dag bl.a. sammen med Frikirkenet. Læs her Sarah Ziethens indtryk fra en begivenhedsrig første dag på Folkemødet.
I bussen mod Bornholm sad jeg og småblundede og lyttede til samtaler mellem de mange mennesker i bussen. Lidt nede i bussen sad dem fra Mellemfolkeligt Samvirke som skulle tale om udviklingspolitik, aktivisme og flygtninge, bag mig en kunstner, der skulle medvirke til Uffe Elbæks fødselsdag, et par damer, der bare skulle være med og en ungdomspolitiker, der var ved at gøre klar til debat om erhversskolernes muligheder. Og der sad vi, en lille delegation fra Danske Kirkers Råd. Det gjorde mig stolt at være med. For vi skulle på Folkemødet og sammen med en blandet flok af kirker og kirkelige organisationer debattere tale om kirken og kloden, tro og politik og politikernes tro. Vigtige debatter, som ville vise sig at fylde teltet op og berige os alle.
Kan kirken redde kloden?
Vores veje krydsede igen Mellemfolkeligt Samvirkes, da deres generalsekretær Tim Whyte kom for sammen med Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen at drøfte, om kirken kan være med til at redde kloden. Sammen med Tonny Jakobsen fra Frikirkenet og Daniel Nørgaard fra Den katolske Kirke gav de deres bud på hvordan vi kan tale om håb for kloden og hvad vi kan gøre sammen for det fælles bedste.
Teltet blev hurtigt fyldt op, og de frivillige fra Bornholm som havde bagt kager og lavet kaffe i rigelige mængder, havde travlt. Der blev snakket tro og håb for klimaet inde i teltet – og i den grad udenfor!
Er der brug for tro i Danmark?
Travlheden blev ikke mindre, da politiet ankom sammen med de ministre, der var inviterede til at komme og tale om tro i den offentlige debat: Er der brug for tro i Danmark?
I lyset af de sidste måneders debat om ramadan og arbejdssikkerhed, omskærelse og børnemishandling stillede Kirkeminister Mette Bock (LA), Justitsminister Søren Pape (K) og kirkeordfører Carl Holst (V) op overfor en flok veloplagte samtalepartnere i Imam Naveed Baig, Lene Andersen fra det jødiske samfund, biskop Czeslaw Kozon fra Den katolske Kirke og Danske Kirkers Råds formand biskop Henrik Stubkjær.
DRs trosredaktør Christoffer Emil Brun, kendt fra Tidsånd på P1, navigerede til perfektion i denne vanskelige samtale, så den ikke blev skinger, men tværtimod åbnede for samtaler ude ved kaffebordene og blandt de meget engagerede blandt publikum!
Troen i politikeren
Dermed var tonen lagt for resten af dagen - nemlig samtaler om politikernes tro – og troens betydning i deres liv og virke. Henrik Stubkjær indledte med at præsentere Danske Kirkers Råds udgivelse ’Noget om den kristne tro’, der invitere alle til en samtale om tro. På Folkemødet er det helt naturligt, at invitere politikeren til en sådan en samtale. Ida Auken og Bertel Harder indledte samtalen med deres mere politiske præsentation, som vi har hørt så mange gange, men interviewer Dina Al-Erhayems meget direkte spørgemåde tvang dem ud i det mere private og – vil nogen sige – mere interessante. I hvert fald blev det en anden samtale, end vi forventede og Ida Aukens ord om at ”Kristus er hånden på mit hjerte, som sender mig ud i verden” rørte ved flere hjerter i forsamlingen. Det gjorde den sidste samtale den dag inden Gospelkoret væltede hytten også – for Skatteminister Karsten Lauritzen viste sig fra sin lune side og fremkaldte smil og god stemning i samtale med Mikael Wandt Laursen, ikke mindst med hans kommentar om, at han som skatteminister ”trængte til mere syndsforladelse end de fleste”.
Dagens blanding af tungere og alvorlige indslag og de mere muntre gjorde denne første dag til et fantastisk udgangspunkt for resten af Folkemødet. Ikke bare politiske holdninger blev delt og drøftet men i teltet fandt det økumeniske mirakel sted, som hver gang vi er sammen: Troen på den treenige Gud samler os, så vi sammen kan tale om de ting, der angår os alle. Og troen gør, at vi kan tale om de ting der skiller –uden de skiller. Fællesskabet stod tydeligt for mig – og for alle der kom forbi teltet. Danske Kirkers Råd fik meget ros og mange gode samtaler og vi ser frem til at være på pletten næste og diskutere alt ”mellem himmel og jord”.
Af Sarah Ziethen, formand for arbejdsgruppen Økumenisk dialog og dannelse
Comments are closed