Jonatan Haslund-Gjerrild er blevet ansat i Grøn Kirke som barselsvikar fra januar, men er takket være en praktikordning allerede kommet i gang med arbejdet. Han har en faglig baggrund som ingeniør med en bachelor i Bæredygtigt design fra Aalborg Universitet og en kandidatgrad i design og innovation fra DTU. Kirkeligt er han rundet af sine år i Nexø Frikirke, Baptistkirken i Roskilde og Vineyard i København. Han glæder sig til at kunne bruge sine faglige og tekniske kompetencer med grønne løsninger og arbejde endnu mere med hvordan kirkerne kan styrke klimaengagementet funderet i den kristne tro. Vi har stillet ham et par spørgsmål.
Hvorfor er det vigtigt, at kirkerne tænker klima og miljø ind i deres arbejde?
”Jeg tror, at vi som kirker skal være gode forvaltere af de ressourcer og den natur, vi er blevet givet. Vi har et ansvar for at bruge ressourcer og vores klima, så det bevares i den balance, som Gud havde tiltænkt i skabelsen. Vores forståelse for hvordan menneskelig aktivitet påvirker miljø og klima øges hele tiden, og jeg tror at vi har et ansvar for at reagere og ændre adfærd i takt med det. Jeg tror, at vi som gode forvaltere kan have en positiv indflydelse på både miljø og mennesker, og at det er en integreret del af vores opgave som kirke”.
Hvad betyder økumeni for dig?
”Jeg er vokset op i en frikirke i et lille lokalsamfund på Bornholm. Her var det naturligt at samarbejde med andre kirker, fordi vi som flere mindre kirker kunne nå mere ved at stå sammen. Jeg tror på, at det er vigtigere at finde de ting der forener os som kirker, end at fokusere på forskellene, I mine øjne er vi alle en del af Guds Kirke. Efter gymnasiet havde jeg fornøjelsen af at arbejde for den økumeniske ungdomsorganisation Youth For Christ (YFC). Det var en fantastisk spændende og øjenåbnende mulighed for at arbejde på tværs af frikirker og folkekirker”.
Hvorfor er det vigtigt, at Grøn Kirke er økumenisk forankret?
”Vi er alle i samme båd, når det handler om vores klima og vi har alle et medansvar i at vende udviklingen. Vi kan ikke skabe den forandring alene men er afhængige af, at vi gør en fælles indsats, og at vi støtter og lærer af hinanden. Jeg tror, at det er oplagt at samarbejde om det grønne engagement og se, hvor vi kan lære mere om, hvordan vi er forbundne. Vi skal både lytte til hinanden og lytte til den natur, vi er en del af”.
Hvad ser du frem til i arbejdet med Grøn Kirke?
”Jeg glæder mig til at arbejde med konkrete løsninger der kan hjælpe danske kirker i deres grønne arbejde, og til at være med til at bringe inspiration til at samtænke det teologiske med det grønne. Derudover glæder jeg mig meget over muligheden for at samarbejde med et stort økumeniske netværk, og til at lære af deres klimaengagement og måde at praktisere troen”.
Comments are closed