Himmelske Dage 2022 sluttede med en festlig afslutningsgudstjeneste i en fyldt Roskilde Domkirke. Med musik fra både Madagaskar og Roskilde og med Kenneth Mtata fra Zimbabwe Council of Churches som prædikant blev Himmelske Dage-stafetten givet videre til Aarhus Stift. Vi ser tilbage på fire dage med gode snakke, debatter, fællessang og meget mere.
”Tak, tak, tak”. Sådan lød det fra Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift og formand for Danske Kirkers Råd, da han fik ordet til afslutningsgudstjenesten. Tak til alle arrangører, deltagere og internationale gæster. Og der er meget at sige tak for. Mere end 400 arrangementer i løbet af fire dage blev det til; arrangementer, der skabte gode og skarpe samtaler om samfund, mening og tro.
Grib fremtiden
Sådan lød temaet for Himmelske Dage 2022. En åbningsgudstjeneste i byparken skød festivallen i gang med blandt andet besøg fra Harald Blåtands tid, vindersalmen ”Strejfet af Himlen” skrevet særligt til Himmelske Dage 2022 og oppustelige jordkloder, der blev kastet rundt mellem publikum. Således var scenen sat for fire dage gennemsyret af samtaler om og fokus på klimaet, kirken og dennes mulighed for at mane til håb og handling. Et hav af arrangementer talte ind i denne dagsorden, blandt andet en klimadebat med Clement Kjersgaard, mulighed for at lave frøbomber med Grøn Kirke i bispehaven og en paneldebat om kirkens sprog og den grønne omstilling.
At gribe fremtiden var desuden temaet for Kenneth Mtatas prædiken til afslutningsgudstjenesten. Den kan du læse på dansk her.
Økumeni er troen på enhed men ikke ens-hed
Glæden og begejstringen over at være samlet på tværs af landsdele og kirkeskel var til at tage og føle på, hvis man eksempelvis gik en tur gennem Mulighedernes Marked i området omkring Roskilde Domkirke. Gensynsglæde, smil, håndtryk og omfavnelser overalt. Listen over Venner af Himmelske Dage tæller omkring 60 forskellige kirker og organisationer, og på Himmelske Dage fejrede vi det tværkirkelige fællesskab.
Da Peter Fischer-Møller efter søndagens afslutningsgudstjeneste medvirkede i radioprogrammet Tidsånd på P1, lagde han da også vægt på netop dette fællesskab, og på hvordan Himmelske Dage markerede kirken som noget, der binder os sammen på tværs af kultur, sprog og verdensdele. Med en festival som Himmelske Dage vil vi række ud over os selv - hvad angår nationalitet, kirkeskel og i forhold til det samfund, kirkerne er en del af.
En række internationale gæster berigede Roskilde
I tråd med dette var programmet for Himmelske Dage rigt på internationale gæster. Den tyske sociolog og politolog Hartmut Rosa tiltrak ganske mange tilhørere flere dage i træk, ligesom katolske Asia Bibi, der er blevet ansigtet på den forfulgte kirke, udløste klapsalver i Roskilde Domkirke fredag aften. Den koptisk-ortodokse biskop Thomas var rejst hele vejen fra Egypten for at tale om klimaretfærdighed og skabelsesteologi, og Kenneth Mtata gjorde os klogere på bl.a. demokratisk ulighed. Eksemplerne er mange.
Himmelske Dage er noget, vi skaber sammen
Som nævnt kunne deltagerne på Himmelske Dage gå på opdagelse i mere end 400 programpunkter. Det afspejler et stort engagement og en opbakning samt virkelyst blandt Himmelske Dages Venner, og det kan man kun glæde sig over. FOMO - fear of missing out - er blevet en fast del af vores ordforråd i løbet af de seneste år, og Himmelske Dage i Roskilde var en øvelse i at gå glip. Festivallen skulle have varet mange uger, hvis man som deltager skulle kunne nå at høre alt det, man gerne ville.
Nu vil vi se tilbage på fire indholds- og lærerige dage og glæde os over, at stafetten allerede er givet videre fra Roskilde til Aarhus Stift, så vi igen i 2025 kan mødes til Himmelske Dage. Og mens vi venter kan du dykke ned i:
- Tidsånd på P1, som ser tilbage på Himmelske Dage med interview med bl.a. biskop over Roskilde Stift og formand for Danske Kirkers Råd Peter Fischer-Møller og generalsekretær Mads Christoffersen. Hør udsendelsen her.
- Afslutningsgudstjenesten, som kan høres eller genhøres her.
- En nyhedsudsendelse på TV2 Lorry, hvor bl.a. generalsekretær Mads Christoffersen medvirker. Du kan se indslaget her.
Comments are closed