Artiklen er skrevet på baggrund af følgende to artikler og de tyske kirkedage:
Tyske Kirkedage 2023 (fra Himmelskedage.dk)
Der er inspiration af hente på tyske kirkedage (fra interchurch.dk)
Fra 7. til 11. juni deltog omkring 70.000 mennesker i Kirchentage i Tyskland - en kæmpe kirkefestival med mere end 2000 programpunkter med alt fra gudstjenester, debatter, besøg af politikere, bibelarbejde, koncerter og happenings. Ikke ulig vores Himmelske Dage i Danmark blot en hel del større. En delegation fra Danmark var i Nürnberg for at være med, suge til sig og komme hjem med ideer og erfaringer, som kan komme i spil, når vi i 2025 skal mødes i Silkeborg til Himmelske Dage.
Tiden er inde
Sloganet for dagene i Nürnberg var Jetzt ist die Zeit (Nu er tiden inde), og den medfølgende bibelhenvisning var hentet fra Markusevangeliet kapitel 1 vers 15. Talen om tid gennemsyrede hele eventet. Der blev spurgt til hvilken tid, det er, vi lever i lige nu? Bedst som vi efter Corona restriktioner glædede os over igen, at kunne mødes – også til kirkedage, så blev vi vidner til krigen i Ukraine og den krise særlig på energiområdet, som krigen medførte. Så er klimadebatten fortsat både aktuel og alvorlig, det samme gælder samtalen om menneskeværd, om rummelighed og om retfærdighed for alle. Og kirken står lige midt i tiden, endda med sine helt egne vanskeligheder. Der er faldende medlemstal overalt og kirken er udfordret, når det gælder sprog, relevante aktiviteter og samfundsmæssig gennemslagskraft. Disse ”tidens udfordringer” var på dagsordenen i Nürnberg.
Som altid er det den daglige rytme med gudstjenester, bibelarbejde med prominente teologer og politikere, store debatter om tidens spørgsmål og den afsluttende velsignelse til natten med et hav af levende lys, der gør de tyske kirkedage til en helt særlig oplevelse, som langt flere danskere burde unde sig
Søren Abildgaard, Kirchentag-deltager
Tid til …
Kirchentags-programmet bestod af en stor vifte af både liturgiske/teologiske, sociopolitiske og kulturelle arrangementer. Hver dag startede med bibelarbejde, hvor politikere, præster, organisationspersoner eller kunstnere på forskellige scener fortolkede den samme bibelske tekst. Det var f.eks. en stor oplevelse at lytte til Bundespräsident Frank-Walter Steinmeiers udlægningen af beretningen om Jesus, der gør vand til vin. Her blev der lagt vægt på den betydning familie og slægt kan have for os der lever i en tid, der er præget af individualisering og selvrealisering.
Efter morgenens bibelarbejde gik det store og varierede program i gang. Her startede også de store debatter, hvor man tog fat på aktuelle politiske og kirkelige problemstillinger. Der var afsat god tid af til debatterne, der var forbilledlig stor bredde i debatpanelisterne og så var der publikum involvering via digitale platforme.
Min tid i dine hænder
Hver aften blev dagens program rundet af kl. 22 fire forskellige steder i byen. Her mødtes alle - børnefamilier, unge, ældre og alle dem midt imellem, lederne, deltagere og frivillige. Alle fik udleveret et stearinlys og ro sænkede sig. Lysene blev tændt, bønner bedt og salmer sunget. Hver aften sang vi flere gange denne meditative sang.
Meine Zeit in deinen Händen, meine Zuflucht Gott, bist du.
(Min tid i dine hænder, Gud du er min tilflugt.)
Meine Zeit in deine Händen, meine Seele kommt zu Ruh.
(Min tid i dine hænder, min sjæl finder ro.)
De tyske kirkedage gav en eftertænksomhed på den tid vi som mennesker og som kirker lever i – lige nu. Vi må forholde os til tidens udfordringer og debattere, hvordan det gøres bedst - velvidende at Gud er tilstede i tiden sammen med os.
Lige fra vi steg ud af toget, blev vi mødt af venlige frivillige der viste os vej, og overalt var der frivillige med lyserøde tørklæder på hvor der stod ”Frag mich” eller ”Ich helfe dir”. Det var meget professionelt gennemført, og kirkedagstemaet ”Jetzt ist die Zeit” gik igen overalt i programmet. Mange af deltagerne gik også rundt med et grønt ’Jetzt ist die Zeit’ tørklæde, og det gjorde, at man kunne se, at der var mange kirkedagsdeltagere rundt omkring i byen. Det var med til at skabe en stor fællesskabsfølelse. Vi var alle sammen om det her!
Jacob Krogh Rasmussen, Kirchentag-detager
Danske deltagere på Tyske Kirkedage
- Søren Abildgaard, formand for Danske Kirkedages Landskomite
Fra Danske Kirkedages Lokalkomite:
- Sognepræst Jacob Krogh Rasmussen
- Menighedsrådsformand Tom Ebbe Jakobsen
- Sognepræst Mette Glowienka
- Sognepræst Kamilla Lundager Bundgaard
- Sognepræst Hanne Jul Jakobsen
Samt:
- Sognepræst Anders Tranholm-Bjerg
- Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd
- Anne Mie Skak Johanson, landssekretær i Danske Kirkedage
- Bente Jakobsen
- Anne Regitze Nieling
Comments are closed