Den selvstændige Ukrainske Ortodokse Kirke åbner formelt i Danmark

Søndag den 27. oktober er der ukrainsk ortodoks gudstjeneste og reception i København, som markerer den formelle dannelse af foreningen for den selvstændige ukrainske, ortodokse kirke i Danmark. 


Invitation

Foreningen for Den selvstændige Ukrainske Ortodokse Kirke er dannet med velsignelse fra metropolitten af Kyiv, metropolit Ephiphani, og er den første formelle ukrainske, ortodokse forening i Danmark. Foreningen vil fremover blive samlingspunkt for de ortodokse ukrainere i Danmark, som langt det overvejende flertal af ukrainere i Danmark tilhører. I anledningen af sin dannelse inviterer foreningen sine støttere til åbningsgudstjeneste med efterfølgende reception søndag d. 27. oktober kl. 15.00-18.00 i Apostelkirken, Saxogade 13, 1662 København.

Baggrund

I Danmark var der ca. 15.000 ukrainere før februar 2022, hvorefter 47.019 ukrainere har fået ophold via særloven for ukrainere (pr. 01.09.2024). Ifølge meningsmålinger fra Ukraine før krigen, var ca. 70 pct. af ukrainerne ortodokse kristne.

De ortodokse kirker i Ukraine har været splittede siden 1990’erne. I 2018 blev den selvstændige ukrainske ortodokse kirke (Metropolitten af Kyiv og Ukraine) dannet under ledelse af metropolit Ephiphani og udgør i dag et af de største kirkesamfund i Ukraine. Denne ortodokse kirke er selvstændig fra Moskva i modsætning til andre ortodokse kirker i Ukraine, hvis forbindelse til Den Russiske Ortodokse Kirke Moskva er omdiskuteret.

Categories:

Tags:

Comments are closed