​Efter de indledende øvelser med at få sat retning på det meget brede arbejdsområde, har vi nu samlet en arbejdsgruppe på 16 mænd og kvinder, formuleret fem overordnede arbejdsmål, valgt to af disse mål som fokusområder for det næste halvandet år, samt dannet tre projektgrupper, der hver især er ved at planlægge aktiviteter for 2018/19.

Arbejdsgruppen
I april mødtes Danske Kirkers Råds nye arbejdsgruppe for arbejdsområdet ”Økumenisk Dialog og Dannelse” for første gang. Det er en bredt sammensat gruppe, der nu er samlet til at løfte opgaven med at styrke det økumeniske arbejde i Danske Kirkers Råd. Arbejdsgruppen består af 16 mænd og kvinder. Der er folk fra forskellige kirkeretninger og kirkelige organisationer.

Vi særligt glade for at have en del af de kirkelige børne- og ungdomsorganisationer med, og der er flere endnu, der er ved at finde en repræsentant til arbejdsgruppen. I arbejdsgruppen er der både lægfolk og præster – heriblandt flere, der særligt arbejder med unge - samt studerende fra teologi og 3Kuddannelsen.
Arbejdsgruppen har endvidere et bredt alderspænd, og medlemmerne har forskelligt erfaringsgrundlag. Nogle har mange års erfaring med økumenisk arbejde i Danske Kirkers Råd. Andre har lige så stor erfaring med økumeni men uden for Danske Kirkers Råds regi f.eks. fra lokalt tværkirkeligt arbejde. Andre igen har ikke en lang økumenisk erfaring men kommer med et stort engagement og nye måder at tænke økumeni på. Vi er i forventning til, at der kan opstå god synergi i arbejdsgruppen, når erfaring møder nytænkning.

Arbejdsgruppen mødtes for første gang i april 2018, hvor de valgte en formand og to fokusområder for det næste halvandet år. Sarah Krøger Ziethen er valgt som formand for arbejdsgruppen. Sarah er sognepræst i Roskilde Domkirke og står for Natkirken. Sarah har også fokus på Taize og har som præst meget med byens gymnasieelever at gøre. Se listen over arbejdsgruppens medlemmer nederst.

Arbejdsmål
Med udgangspunkt i et åbent, indledende møde, hvor Danske Kirkers Råds bagland var inviteret, er der sat fem overordnede mål for arbejdsområdet:
1)    Inkludere og engagere unge i det økumeniske arbejde
2)    Udvikle og styrke den levende økumeniske samtale
3)    Udvikle og styrke den akademiske økumeniske læring
4)    Danne ramme for økumenisk reflekterede handlingsfællesskaber.
5)    Udvikle og styrke den lokale økumenisk bevidsthed

Du kan læse mere om, hvad målene indeholder her:

Som strategisk rettesnor er der udarbejdet et ”værdikompas”. Det er tænkt som et arbejdsredskab, der kan bruges til at vurdere i hvor høj grad aktiviteter, samarbejdspartnere m.m. er i overensstemmelse med den retning, der ønskes for arbejdet. Kompasset afspejler også Danske Kirkers Råds formål og arbejdsplan.
 


Fokus for 2018/19
Det næste godt et år kan ses som en slags pilotfase for arbejdsområdet, hvor arbejdsgruppen afprøver nogle aktivitetstyper og arbejdsmåder. Arbejdsgruppen har valgt at starte med at fokusere på to mål: Mål 1) ”At inkludere og engagere unge i økumenisk arbejde” samt mål 4) ”Danne ramme for økumenisk reflekterede handlingsfællesskaber”. De øvrige arbejdsmål er ikke glemt, men for ikke at gøre det hele halvt, vil der i den første tid være fokus på disse to mål. Målene kan samtidigt ikke helt skilles ad, så der vil også blive arbejdet på for eksempel den lokale økumeni, selvom det er unge og handlingsfællesskaber, der er hovedprioriteter i det første års tid.

Projektgrupper

Arbejdsgruppen kommer til at arbejde sådan, at de overordnede beslutninger og planer foretages på jævnlige arbejdsgruppemøder, mens de konkrete aktiviteter detailplanlægges og gennemføres af mindre projektgrupper under arbejdsgruppen. Projektgrupperne kan både bestå af personer i og udenfor arbejdsgruppen. Der er pt. tre projektgrupper, der er gået i gang med at planlægge aktiviteter, der skal gennemføres i 2018 og 2019. Projektgrupperne vil i sommermånederne få projekterne på plads, og i efteråret vil vi kunne fortælle mere om, hvad det er for spændende aktiviteter, de kommer til at sætte i gang i løbet af det næste halvanden års tid.

Arbejdsgruppe for økumenisk dialog og dannelse

*Sarah Krøger Ziethen (formand), sognepræst i Roskilde Domkirke
*Andreas Riis, national koordinator i Caritas Danmark og medlem af Den Katolske Kirke
*Bent Bjerring-Nielsen, præst i Amagerbro Frikirke, Apostolsk Kirke
*Christian Arffmann, kommunikations- og projektmedarbejder i Folkekirkens Mellemkirkelige Råd
*David Mortensen, landsleder i Youth For Christ
*Helene Lilleøre, 3K studerende, medlem af Københavns Valgmenighed, Dansk Oase
*Jan Nilsson, præst på Diakonissestiftelsen
*Johannes Nørgaard Mortensen, Folkekirken, medlem af lokal økumenisk studiegruppe
*Katrine Fischer, teologistuderende, FDFs trosudvalg,  ungdomskoordinator på Himmelske Dage på Heden
*Kristian Bonde-Nielsen, ungdomspræst i Vanløse Frikirke, Missionsforbundet
*Linda Middelboe Rönnow, FDF
*Lucas Skræddergaard, styrelsesmedlem i Dansk Ungdoms Fællesråd samt aktiv i Ung Mosaik, Pinsekirken
*Morten Abildgaard Knudsen, KFUM-spejdernes K-patrulje (Kristendomsudvalg)
*Rasmus Højmark, Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund
*Ulla Pinborg, sognesekretær i Den Katolske Kirke
*Aage Mejrup, Apostolsk Kirke, Master i økumenisk teologi, medlem af lokal økumenisk studiegruppe

Af: Mia ​Toldam Korsgård

Categories:

Comments are closed