​Det økumeniske ledsagerprogram i Israel/Palæstina, EAPPI, har eksisteret siden 2002 under Kirkernes Verdensråd på initiativ fra de lokale kirker i Jerusalem og på Vestbredden. Her deltager mennesker i alle aldre fra alverdens lande. Danske Kirkers Råd er en af de organisationer i Danmark, der sender økumeniske ledsagere af sted.  De observerer situationen i de besatte områder og hjælper til med helt basale opgaver i landbruget, ved de militære kontrolposter og med at følge børn til og fra skole. Ledsagerprogrammet har ikke en politisk agenda for eller mod israelere eller palæstinensere. Det handler om at gøre opmærksom på international humanitær lov og først og fremmest at vise medmenneskelighed i en meget svær konflikt. I efteråret var tre danske af sted på det økumeniske ledsagerprogram.
 
Vanskelige forhold for de lokale

Vi har talt med Rikke Bredde, som var af sted som økumenisk ledsager i efteråret 2018 og boede i Jeriko. De største udfordringer for lokalbefolkningen i det område er, ifølge hende, at det i praksis er umuligt at bygge huse, skoler og veje. Man søger om tilladelse til at bygge, men får det næsten aldrig. Det ligger nemlig i område C, som er under israelsk militær autoritet. Den manglende adgang til rent vand er også et af de store problemer i området. Det kræver tilladelse at etablere vandrør for at hente vand, og det får de lokale ikke. Derfor oplever de lokale, at militæret fjerner de vandrør, som de lokale har etableret.
 
Rikke Bredde er uddannet kandidat i Mellemøststudier fra Syddansk Universitet og har længe været optaget af den aktuelle situation i Israel/Palæstina. Her fortæller hun om noget af det, der gjorde størst indtryk på hende under sit ophold som økumenisk ledsager.
 
Ledsager blandt fårehyrder

”Vores primære opgave bestod i at rapportere om de menneskerettighedskrænkelser som foregik i vores område. En anden vigtig opgave var selve ledsagerdelen. I Jordan-dalen bor mange fårehyrder, hvis adgang til græsningsgange er blevet indskrænket af militæret. Store områder bliver forment palæstinenserne ved at inddrage det som militære områder eller naturparker”, fortæller Rikke Bredde. De lokale fårehyrder oplever typisk at blive generet af israelske bosættere. Derfor er det vigtigt med internationale ledsagere, således at hyrderne kan have deres får i ro og fred. ”Vores tilstedeværelse afholder bosætterne fra nogle gange at være meget brutale, andre gange betød det at bosætterne opsøgte hyrderne i deres hjem om aftenen, når vi ikke kunne være tilstede, og chikanerede dem på andre måder”, forklarer Rikke Bredde.  
Noget af det, der gjorde størst indtryk på hende under hendes ophold var, hvor lidt mange i Israel ved om, hvad der foregår på Vestbredden. ”Desværre er opfattelsen af konflikten meget sort-hvid. Mange taler om mennesker som enten gode eller onde. Men for mig må vi blive bedre til at se på, hvordan vi som mennesker han være mere åbne over for hinanden”
 
En blanding af modløshed og håb

Som økumenisk ledsager rapporterer man videre til Kirkernes Verdensråd og FN. I lyset af konfliktens kompleksitet og de mange år, den har varet, følte Rikke sig til tider modløs, når hun sad og skrev sin afrapportering og kom i tvivl om, hvad det hele overhovedet nytter. Men for Rikke Bredde var der også tegn på håb, som når hun f.eks. så især de ældre palæstinenseres vedholdenhed for retten til jord. Trods modløshed fra tid til anden giver det mening med det økumeniske ledsagerprogram. ”Vi gjorde helt klart en forskel ved vores aktive tilstedeværelse. Jeg havde ikke selv forudset, hvor meget det betød for palæstinenserne, at vi var der som vidner til deres engagement for retfærdighed”, siger Rikke Bredde.
 
Et uvurderligt indblik
Hun vil anbefale andre at tage af sted som økumeniske ledsagere. ”Man får et uvurderligt indblik i en af de mest kendte konflikter i nyere historie og kommer helt tæt på mennesker, som har meget mere at byde på end bare de sørgelige historier, man hører i medierne”, siger Rikke Bredde.
Læs mere om Det økumeniske ledsagerprogram i Israel/Palæstina: www.eappi.org
 
Ønsker du at vide mere Det økumeniske ledsagerprogram, er du velkommen til at skrive til Danske Kirkers Råds sekretariat på dkr@danskekirkersraad.dk

Læs også: Beretning fra tidligere ledsager Sarinti Christensen

Categories:

Comments are closed