Af Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd.
I midten af april tog en gruppe af præster og lægfolk fra Danmark på studietur til Kirkernes Verdensråds smukke slot Chateu de Bossey og videre til klosterfællesskabet Taizé. Det var en tur, der gav mange erkendelse og gensidig inspiration både mellem de danske deltagere og i mødet med det globale kirkelige fællesskab.
Chateau de Bossey ligger idyllisk på kanten af Geneve-søen med udsigt ud over de schweiziske alper. Det har siden anden verdenskrig dannet rammen om hundredvis af internationale kirkemøder i regi af Kirkernes Verdensråd og om mødet mellem lægfolk og teologistuderende fra hele verden, der har fået ophold på slottet for at blive klogere på økumenisk teologi.
Økumenisk vinter – eller forår?
I midten af april tog en gruppe præster og engagerede lægfolk fra Danmark til Bossey for at blive klogere på international økumeni – men også på hinanden som repræsentanter fra forskellige kirkesamfund. Her mødtes folk fra folkekirken, Vineyard, Pinsekirken og repræsentanter fra Danske Kirkers Råds sekretariat med ortodokse, katolikker og lutheranere fra det globale fællesskab af kirker i Geneve.
Slottet viste sig fra sin skønneste side først i forårets sol og varme og siden i vinterens kulde med masser af sne. I disse år diskuteres netop, om vi oplever et økumenisk forår eller en økumenisk vinter. Således virkede vejret på denne fine studietur nærmest illustrativt på den diskussion – en drøftelse gruppen også havde med mange af dem, de mødtes med.
En levende mangfoldighed
Den danske gruppe mødtes med generalsekretær Martin Junge fra Det Lutherske Verdensforbund, der i sin indledning – og som indledning til vores besøg i Geneve – gjorde det klart, at det at være luthersk er at være økumenisk. Det bragte mange spændende refleksioner med sig, for hvorledes ser vi med vores konfessionelle udgangspunkt forholdet til de andre kirker? Det blev også rammen for samtaler om mission med professor Benjamin Simon, der underviser i missiologi på Bossey, og med leder af Faith and Order Odair Podreso Mateus.
Undervejs opstod der mange spændende erkendelser og overraskende kilder til inspiration f.eks. i forbindelse med vores samtale med den ortodokse leder af Bossey Fr. Ioan Sauca om helligåndsteologi, hvor både de pinsekirkelige og folkekirkelige fandt stor inspiration. Dagene begyndte og sluttede i det fine kapel på Bossey, hvor deltagerne skiftedes til at stå for andagten og således også vise hinanden internt i den danske gruppe, hvor forskellige måder vi kan udtrykke os og alligevel samles i den fælles tro i Kristus.
Klosterfællesskabet Taizé
Det økumeniske klosterfællesskab Taizé i Frankrig ligger kun et par timer fra Bossey. Gruppen fik også lejlighed til at besøg dette fællesskab, der blev dannet et par år før Kirkernes Verdensråd. Her mødtes vi med Broder Stephen, der sammen med abbed i Taizé Broder Aloïs besøger Himmelske Dage på Heden i maj. Trods den bidende kulde mærkede deltagerne den varme, der kendetegner Taizé i fællesskabet om bøn, bibelrefleksioner, samtaler og samvær.
Taizé og Kirkernes Verdensråd er begge vigtige globale fællesskaber, men repræsenterer henholdsvis ’økumeni fra neden’ og ’økumeni fra oven’. Taizé med tusindvis af unge mennesker, der kommer med deres rygsæk for at fejre det kristne fællesskab i et stort lejrfællesskab og Kirkernes Verdensråd som mødested for kirkeledere fra hele verden. Således fik den danske gruppe mulighed for at få indtryk af bredden i det internationale økumeniske arbejde.
Masser af inspiration
Gruppens deltagere tog sig masser af gode oplevelser og inspirerende samtaler med hjem i bagagen til deres lokale kirkeliv hjemme i Danmark. De fik indtryk af den økumeniske vinter gennem de mange udfordringer, der er i samarbejdet mellem kirkerne globalt, men også af det økumeniske forår, hvor nye fællesskaber gror frem og inspirationen ofte går overraskende veje mellem traditioner, der ellers har ligget langt fra hinanden.
Et ophold på Bossey kan være livsforandrende sagde en af dem, vi mødtes med. Jeg giver ham ret. Mit første besøg på Bossey for 19 år siden har haft afgørende betydning for mit økumeniske engagement. Flere studerende, præster, menighedsmedlemmer, stiftsudvalg og andre engagerede mennesker i dansk kirkeliv burde besøge Bossey enten for en studietur eller for et længerevarende ophold med studerende fra hele verden.
Categories:
Tags:
Comments are closed